TARTA NA SPODZIE ORZECHOWYM Z OWOCAMI

IMG_8481

To jeszcze zimowa wersja tarty, bo jeszcze z cytrusami, które najsmakowitsze są zimą. Z niecierpliwością czekam na lato, kiedy to mandarynki zastąpię świeżymi truskawkami, borówkami, malinami… Tu dodałam „letni składnik” w postaci musu malinowego, który został mi jeszcze z zeszłego roku 🙂

 

 

IMG_8476

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto

  • 100 miękkiego masła
  • 100 gramów brązowego cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 200 g mielonych orzechów włoskich

Krem

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 dag serka mascaropne
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny

Do dekoracji:

  • 500 g owoców (mandarynki, kiwi, pomarańcze, maliny, borówki, jagody, do wyboru)

 

Wykonanie:

Jaja umyj, wbij do miski, ubij z cukrem oraz miękkim masłem. Dodaj zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie połącz. Wysmaruj formę do tarty (28 cm średnicy), wysyp bułką tartą. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. W tym czasie ubij śmietanę z cukrem waniliowym, połącz z serkiem mascarpone. Dodaj stratą skórkę i sok z cytryny. Na wystudzone ciasto nałóż równomiernie krem, ozdób umytymi, osuszonymi i pokrojonymi owocami. Możesz posypać cukrem pudrem. Ja zwykle tego nie robię, bo szkoda mi psuć widoku soczystego koloru owoców.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *