SAŁATKA Z POKRUSZONĄ MOZZARELLĄ

IMG_8988

Lubię tę sałatkę, bo tchnie świeżością i jest bardzo kolorowa. A poza tym jest z moją ulubioną mozzarellą, która – rozdrobniona palcami – smakuje bosko 🙂 Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać dowolnego rodzaju sałaty, ale dla mnie kruchość porwanej sałaty lodowej jest niezastąpiona, a w połączeniu z orzechowym posmakiem rukoli – nie do przebicia. Udekorowałam ją jeszcze listkami roszponki, która tej wiosny wyjątkowo przypadła mi do gustu.

 

IMG_8987

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • pół sałaty lodowej
  • 2 garści rukoli
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 10–15 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 10–15 czarnych oliwek
  • roszponka do dekoracji

Sos:

  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 5–7 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Sałatę, rukolę i wszystkie warzywa (oprócz oliwek) umyj, osuszy. Sałatę lodową porwij palcami, przełóż do sporej miski, na nią wsyp osuszoną rukolę, pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone wszerz, odcedzone z zalewy oliwki. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj dłońmi. Na wierzch rozdrobnij palcami kulkę mozzarelli. Teraz dopraw ser solą i pieprzem, a wierch sałatki polej sosem przygotowanym ze zmieszanych mieszadełkiem składników.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *