SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I JAJECZKAMI PRZEPIÓRCZYMI

IMG_8976

Dziś pierwszy dzień wiosny! Uczcijmy więc go iście wiosennym daniem. Na stole niech pojawi się dużo zielonego, jajeczka jako symbol nowego życia, i rzodkiewka! Do dzieła!

 

 

IMG_8975

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 3 garści świeżej roszponki
  • 4 spore rzodkiewki
  • 10 jajeczek przepiórczych
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 plasterki awokado

 

Sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Jajeczka przepiórcze ugotuj (5 minut od momentu zagotowania wody), ostudź, obierz. Roszponkę dokładnie umyj, osusz na sitku lub ręczniczkiem papierowym. Rzodkiewki umyj, pokrój na pół i na plasterki. Awokado obierz, odkrój 3 plastry, podziel na mniejsze kawałki. Oliwki odcedź z zalewy, przekrój na pół. Roszponkę ułóż na półmisku, poukładaj na niej przekrojone na połowy jajeczka, na tym rzodkiewkę, awokado i oliwki. Składniki na sos dokładnie wymieszaj mieszadełkiem, skrop sałatkę na półmisku tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *