Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupę krem. Najbardziej znana i popularna w ostatnich latach to gęsta zupa z dyni. Ja i moja rodzina bardzo lubimy też pożywną zupę z cukinii z marchewkami. Jest lekko słodka dzięki marchwi, ale zachowuje zielony, przepiękny kolor cukinii.
Składniki:
- bulion rosołowy (w kostce lub własnej roboty)
- 4-5 niedużych cukinii
- 3 nieduże marchewki
- serek topiony śmietankowy
- vegeta, sól, pieprz
- groszek ptysiowy
Wykonanie:
Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie talarki. Cukienię dokładnie umyj, pokrój na plastry o grubości 1-1,5 cm. Warzywa wrzuć do gotującego się bulionu, dolej wody w takiej ilości, by całkowicie zakrywała warzywa. Dodaj vegety. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj dokładnie blenderem, dodaj serek topiony, ponownie zmiksuj. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj w salaterkach z groszkiem ptysiowym (z podanych proporcji wychodzi 8-12 porcji).