Quiche porowy z łososiem i gruszką

IMG_3574

Z trzech quiche’ów, jakie zrobiłam na rodzinne spotkanie, ten przypadł mi do gustu najbardziej. Może dlatego, że gruszki były naprawdę wyjątkowe, bo prosto z sadu od cioci? 😉

 

IMG_3574

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 masła
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 niewielki por
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 spora gruszka, najlepiej konferencja
  • 1 op. śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Ciasto zagnieć na stolnicy ze wszystkich składników. Wyłóż nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do tarty (średnica 28 cm), ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. Po tym czasie wyjmij z lodówki i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15–20 minut. Ostudź.

W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój na kawałki łososia, podsmaż pora na oleju. Gruszkę umyj, obierz i pokrój na kawałki (mogą być nieregularne, ale niewielkie).  W osobnym naczyniu rozbełtaj jaja ze śmietaną, dodaj starty żółty ser (w dowolnej ilości). Połącz z łososiem, porem i gruszką, dopraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie zmieszaj. Wlej na podpieczone schłodzone ciasto, zapiecz przez ok. 30–40 minut.  Podawaj na ciepło lub na zimno jako przekąskę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *