Quiche brokułowo-marchwiowy

IMG_3512

Ten quiche jest bardzo delikatny w smaku, jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem, może z niego zrezygnować, ale moim zdaniem fajnie podkręca delikatny smak marchwi i brokułu.

 

IMG_3516

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 masła
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 żółtko

Farsz:

  • pół ugotowanego brokułu
  • 2 ugotowane marchewki
  • 10 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • garść startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ciasto zagnieć na stolnicy ze wszystkich składników. Wyłóż nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną wysoką formę, taką jak do tortów (średnica 28 cm), zarówno dno, jak i boki. Ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. Po tym czasie wyjmij z lodówki i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15–20 minut. Ostudź.

W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój w plasterki ugotowaną marchew, rozdrobnij różyczki ugotowanego brokułu. W osobnym naczyniu rozbełtaj jaja ze śmietaną, dodaj starty żółty ser (w dowolnej ilości). Połącz z warzywami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wlej na podpieczone schłodzone ciasto, zapiecz przez ok. 30–45 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno jako przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *