Quiche pieczarkowo-cebulowy

IMG_3505

Dla niewtajemniczonych quiche (kisz) jest rodzajem wypieku mającego formę placka. Spód jest kruchym słonym ciastem, a nadzienie wytrawne, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Ta wersja rozpoczęła wypiek kilku rodzajów quiche na rodzinne przyjęcie. Smakowało nawet wiekowym gościom, choć zwykle stronią od nietradycyjnych  dań 😉

 

IMG_3501

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 masła
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 żółtko

Farsz

  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebulki
  • 1 op. śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Ciasto zagnieć na stolnicy ze wszystkich składników. Wyłóż nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do tarty (średnica 28 cm), ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. Po tym czasie wyjmij z lodówki i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15–20 minut. Ostudź.

W tym czasie przygotuj farsz. Podsmaż na oleju posiekane cebule, osobno podduś pieczarki, połącz oba składniki. Dopraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu rozbełtaj jaja ze śmietaną, dodaj starty żółty ser (w dowolnej ilości). Połącz z pieczarkami i cebulą. Wlej na podpieczone schłodzone ciasto, zapiecz przez ok. 30 minut. Udekoruj świeżą posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło lub na zimno jako przekąskę.

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *