Torcik marchwiowy

IMG_3482

Jeden z moich ulubionych do pieczenia tortów – wykwintny, ale niewymagający dużo czasu, puszysty, ale nie suchy, pełen słodyczy, ale nieprzesłodzony, no i ten krem… Mmmmm…

 

 

IMG_3468

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Cisto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukry trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 4 plastry pokrojonego drobno ananasa (z puszki lub świeży)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g serka Philadelphia
  • 50 g masła

 

Wykonanie:

Krem ucieraj mikserem najpierw z serka i masła, stopniowo dodawaj cukier puder. Wstaw do lodówki, aby krem lekko stężał.

Do miski rozbij jajka, wsyp cukier trzcinowy i dobrze ubij. Cieniutkim strumieniem wlej olej, ciągle miksując. Do powstałej masy wsyp startą marchew, pokrojonego ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie zamieszaj. Dodaj przesianą mąkę, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia. Przełóż do okrągłej formy (21 cm) wyłożonej pergaminem i piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Wystudzone ciasto przekrój wszerz na dwie części. Spód posmaruj połową kremu, przykryj górną częścią ciasta i posmaruj wierzch resztą masy serowej. Wstaw do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *