Domowa focaccia

IMG_2757

Może być podawana przed posiłkiem, by zaspokoić pierwszy głód, albo jako dodatek do innych potraw, np. do sałatek. Ostatnimi czasy jest naszą najulubieńszą szybką kolacją, której zwykle towarzyszy sałatka na bazie rukoli lub sałaty lodowej, no i oczywiście białe wytrawne wino…

 

 

IMG_2744

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszony rozmaryn (lub kilka gałązek świeżego)
  • sól gruboziarnista

Dodatki

  • różne rodzaje oliwy z oliwek, np. truflowa, z rozmarynem, z cytryną

 

Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuść drożdże. Przesianą mąkę wsyp do miski z drożdżami, dodaj po kolei wszystkie sypkie składniki. Wymieszaj, dolewając oliwę. Wyrób ciasto ręcznie. Nie może być ani klejące, ani ścisłe. W razie potrzeby dosyp mąki lub dolej odrobinę wody. Odstaw na ok. 20 minut, przykrywając lnianą ściereczką.

Po tym czasie rozwałkuj na dość cienki placek (ta ilość ciasta wystarcza na placek wielkości blachy z piekarnika). Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, posyp solą gruboziarnistą i rozmarynem. Ponacinaj ciasto nożem, żeby nabrało powietrza podczas pieczenia i by powstały nierówności.

Piecz ok. 20–25 minut w temp. 220 st. C, aż stanie się rumiane. Focaccię podziel na mniejsze kawałki, maczaj w oliwie przed zjedzeniem. Buon appetito!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *