Rolada biszkoptowa z galaretką

IMG_8622fb

Z ciastem tym wiążę niezapomniane chwile spędzone u mojej babci Krysi, która była mistrzynią w przygotowaniu tego ciasta! Rolada z galaretką gościła na jej stole przeważnie podczas większych uroczystości, takich jak imieniny czy urodziny, no i oczywiście w święta. Jako dziecko najbardziej lubiłam, kiedy w roladzie były duże, grube kawałki galaretki, które mieniły się w złotym cieście niczym rubiny czy szmaragdy (w zależności od koloru wybranej przez babcię galaretki oczywiście). Szczególnie polecam na świąteczny stół!

 

IMG_8627fb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto

  • 8 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • galaretka np. o smaku malinowym

 

Krem

  • 2 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1,5 kostki dobrego masła (82 proc. tłuszczu)
  • aromat do ciasta arakowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka alkoholu (np. likieru amaretto, ja tym razem dodałam gin)
  • sok z ¼ cytryny

Poncz

  • 1,5 szkl. wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • aromat (taki jak do kremu)
  • 1 łyżeczka alkoholu (taki jak do kremu)

 

Wykonanie:

Jaja ubij z cukrem, stopniowo (najlepiej przez sito) dodając inne składniki. Ciasto przełóż do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i piecz w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut, nie dłużej, bo biszkopt będzie suchy i wiórowaty! W czasie gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotuj krem. Do miski nasyp cukier, dodaj żółtka i miękkie masło. Ucieraj, aż składniki dobrze się połączą i cukier nie będzie „zgrzytał“. Pod koniec ucierania dodaj aromat, alkohol i sok z cytryny. Teraz gotowy krem włóż do lodówki. Możesz się zabrać za przygotowanie ponczu do nasączenia biszkoptu. Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem, zapachem i alkoholem, a następnie wystudź. Przygotuj galaretkę, nalej do płaskiego naczynia i włóż ją do lodówki. Kiedy ciasto już się upiecze, wystudź je dobrze. Teraz będzie ci potrzebny ostry nóż. Przetnij nim na równiutkie części biszkopt tak, aby uzyskać dwa blaty. Przełóż je na lniane ściereczki i za pomocą wacika porządnie nasącz obie części ciasta ponczem od wewnętrznej (nieopieczonej) strony. Wyjmij krem z lodówki, poucieraj jeszcze przez chwilę mikserem, by rozmiękł, podziel na dwie części i rozsmaruj na każdym blacie. Zstygniętą galaretkę potnij na pasy o szerokości ok. 3 cm. Ułóż je wzdłuż dłuższego boku prostokątnego blatu, tego bliżej siebie, tuż przy krawędzi. Następnie zawiń ciasto w rulon, ściskając je ściereczką, a na koniec owiń boki, podwijając wystający materiał pod spód. Powtórz to samo z drugim blatem. Włóż gotowe rolady do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj pokrojone nieco po skosie na kawałki. Niezapomniana uczta smakowa!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *