Ciasto czekoladowo-buraczane z gruszką

IMG_2363

 

Ma delikatny posmak piernika, jest miękkie, zwarte, ale jednocześnie puszyste i elastyczne. Uwielbiam jego wilgotną strukturę. Buraczki podkreślają jego wyjątkową czekoladowość 🙂 Idealne i na niedzielny podwieczorek, i na świąteczny stół!

 

 

IMG_2376

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1,5 szkol. ugotowanych i zmiksowanych buraków (2–3 szt.)
  • 150 ml oleju (ok. ½ szkl).
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • ½ szkl. kakao
  • 1 czekolada „Jedyna“
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 gruszka „Konferencja”

 

Wykonanie:

Buraki ugotuj w skórce, kiedy ostygną, obierz, pokrój, a następnie zblenduj. Cienkim strumieniem wlej do nich olej, rozmieszaj. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj buraki. wsyp resztę suchych składników, a na końcu rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Możesz zostawić trochę czekolady do wysmarowania z wierzchu upieczonego ciasta. Wlej do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą lub amaratntusem. Obraną gruszkę pokrój na kawałki i ułóż je nawierzchu ciasta. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

1 Comment

  • Hosting pisze:

    W garnuszku umiescic smietane i likier, podgrzac do wrzenia, zdjac z palnika. Dodac posiekana czekolade, odczekac minute, wymieszac do polaczenia sie skladnik w i uzyskania gladkiej konsystencji. Poczekac do lekkiego zgestnienia polewy, nastepnie oblac nia wystudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *