Racuchy drobiowe z czerwoną papryką i kolendrą

IMG_3446

Mięso drobiowe podane w takiej formie i wygląda ciekawie, i nie przypomina tradycyjnych kotletów. Podczas ich przygotowania można wykazać się kreatywnością w doborze składników, bo zamiast papryki można skusić się na pieczarki, na suszone pomidory, kolendrę zastąpić natką pietruszki czy koperkiem. Co komu w duszy zagra!

 

IMG_3453fb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5–10 dag sera żółtego
  • pęczek świeżek kolendry
  • pieprz, sól, czerwona papryka słodka

 

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyj, odsącz w wody, pokrój na niewielkie skośne kawałki. Paprykę też umyj, pokrój w małą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Kolendrę posiekaj. Połącz łyżką wszystkie składniki, doprawiając je solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Przygotowaną masę smaż w formie placków na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyborne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *