Przekąska z faszerowanej cukinii

IMG_6984fb

Warzywem tym, występującym w różnych odmianach i kolorach, można urozmaicać zarówno letnie, jak i jesienne stoły. Cukinia świetnie nadaje się i na lekkie przekąski, i na syte dania. Ten przepis to propozycja do wykorzystania w obu przypadkach.

IMG_6995

Składniki:

  • 2 cukinie zielone
  • 2 cukinie żółte
  • 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe, np. łopatka)
  • 1 cebula
  • ser feta
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól, oregano

Wykonanie: Cukinie dokładnie umyj, wydrąż za pomocą łyżki dość głębokie rowki wdłuż warzyw. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę , a potem mięso, dodając przyprawy do smaku. Po przestygnięciu połącz składniki, dodając pokruszony ser feta. W ten sposób powstanie farsz do nadziewania cukinii. W wydrążone rowki warzyw powkładaj farsz. Tak przygotowane cukinie zapiecz w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 20–30 minut. Przed wyjęciem sprawdź widelcem, czy cukinie są miękkie aż do samego spodu. Gdyby piekarnik za bardzo zapiekał od góry, przykryj cukinie folią aluminiową. Podawaj w całości lub pokrojone na skośne porcje jako przekąski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *