Beziki

IMG_2784

Masz ochotę na coś słodkiego, a spiżarka pusta? Beziki to wspaniały pomysł na błyskawiczne zrobienie „czegoś z niczego“. Wystarczą dwa białka jaj, cukier i… deser gotowy!

Składniki:

  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie: Rozbij umyte jajka i oddziel żółtka od białek. W misce z białkami zacznij miksować mikserem zawartość, dodając szczyptę soli oraz stopniowo, co jakiś czas cukier. Ubijanie piany z cukrem powinno zająć ok. 10 minut. Gotowa masa na beziki musi być sztywna, kremowa i zwarta. Z żółtek możesz utrzeć kogel-mogel i dodać do sałatki owocowej. Teraz pora na uformowanie bezowych ciasteczek. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem małą łyżeczką formuj z piany małe, około 2-centymetrowe zawijaski i rozmieszczaj je co 5 cm (podczas pieczenia nieco urosną). Mniejsze i bardziej efektowne ciasteczka uzyskasz, posługując się szprycą do ozdabiania ciast i tortów, z wąską końcówką o ząbkownym zakończeniu. Ten drugi sposób jest szybszy i łatwiejszy (szprycę można kupić w hipermarketach lub przez internet). Przygotowane do pieczenia beziki wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 130 st. C i susz ok. 15 minut. Kiedy ciasteczka zaczną się odklejać od papieru (należy sprawdzić to po ok. 10 minutach), wyjmij blachę do ostygnięcia. Po chwili, gdy beziki ostygną, zdejmij je z pergaminu. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *