Pomarańczowy mazurek z migdałami

IMG_7443

To mój pierwszy mazurek, jaki upiekłam. Wyszedł – palce lizać! Ma orzeźwiający, cytrusowy posmak, ale jednocześnie zachowuje tradycyjny smak mazurków.

 

Składniki:

Na ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka jaj ugotowane na twardo
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

 

Na masę

  • 3 jaja
  • ½ szklanki cukru pudru
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (lub 1 łyżka kupionej skórki pomarańczowej)
  • 2 łyżki mąki
  • płatki migdałów do posypania

 

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żótek, śmietany i cukru ugnieć ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej wyrobione ciasto, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 30 minut, aż nabierze złocistego odcienia.

Aby przygotować masę, utrzyj jaja z cukrem pudrem, dodaj mąkę, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Miksuj je przez ok. 3 minuty. Następnie wlej ją na zarumienione ciasto. Nie przejmuj się, że masa będzie płynna. Podczas pieczenia zgęstnieje. Teraz posyp płatkami migdałowymi wedle uznania, mniej lub obficiej. Piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj, gdy mazurek dobrze wystygnie. Najlepszy jest moim zdaniem następnego dnia, gdy spód nieco skruszeje, a masa stanie się nieco ciągnąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *