Zielone pulpeciki z jarmużem

IMG_4304

Nie spodziewałam się, że to eksperymentalne danie zrobi w naszej rodzinie aż taką furorę. Jedliśmy je i na obiad, i na kolację. Zostały wykorzystane i jako składnik burgerów, i jako mięso do kaszy. Zachęcający wygląd nadaje im zielonkawy kolor z jarmużu – tak rzadko wykorzystywanego w naszych kuchniach. Zachęcam do wypróbowania!

 

IMG_4304

 

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej (może być już zmielona)
  • 1 średnia cebula
  • 8-10 liści jarmużu
  • 1 kajzerka pszenna
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • gotowa mieszanka przypraw: pomidory z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim firmy Kącik Smaku
  • bułka tarta
  • oliwa

Wykonanie:

Mięso dobrze umyj pod bieżącą wodą, osusz. Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki. Do miseczki wlej mleko, namocz w nim bułkę. W maszynce do mielenia przez średnie sitko zmiel wszystkie składniki: mięso, cebulę, jarmuż i rozmoczoną kajzerkę. Do zmielonych składników wbij całe jako, dodaj przyprawy (w ilości wedle uznania) i wyrób masę ręką tak, by składniki dokładni się przemieszały. Formuj pulpety, obtaczaj bułką tartą i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie po jednej i po drugiej stronie, aż się zrumienią. Obsmażone kotleciki przełóż na patelnię i duś pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut, podlewając odrobiną wody i dodając pół łyżeczki prawdziwego masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *