Czas na wykorzystanie ostatnich jesiennych dżemów! Mus jabłkowy będzie idealny do przygotowania tarty.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ¾ masła
- 3–4 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- dżem jabłkowy
- cynamon firmy Kącik Smaku
Wykonanie:
Składniki do ciasta zagnieć. Odkrój część ciasta wielkości pięści, ufomuj 6–8 cienkich wałeczków, po czym rozgnieć je palcem tak, by powstały płaskie paski. Ostrożnie poukładaj na folii aluminiowej, zawiń je nią i włóż do zamrażarki na około godzinę. Pozostałym ciastem wyłóż wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty i ponakłuwaj widelcem na dnie. Zapiecz spód tarty w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15–20 minut. Na zapieczonym spodzie równomiernie rozprowadź dżem jabłkowy, możesz posypać warstwę jabłek cynamonem (np. firmy Kącik Smaku) lub cukrem cynamonowym. Wyjmij z zamrażarki paseczki odłożonego wcześniej ciasta, poukładaj je w kratkę, wstaw jeszcze raz do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż kratka z ciasta się zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika. Można pałaszować od razu 🙂
Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować druga część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.