Sałatka wiosenna z pomelo

IMG_3458fb

Jego miąższ jest zwarty, lekko gorzki, ale słodkawy. Pomelo, odmiana grejpfruta, to moje ostatnie odkrycie – trochę melon (z wyglądu), a trochę grejpfrut (z wyglądu i w smaku). Połączyłam smak cytrusów z wędzonym łososiem, boczkeim i zieleniną. Wyszło smacznie!

 

IMG_3463

 

Składniki:

  • ½ pomarańczy
  • 3 cząstki pomelo
  • rukola
  • wędzony łosoś
  • wędzony boczek

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy

Wykonanie: Rukolę opłucz, osusz. Obierz cytrusy, podziel na cząstki, pokrój każdą cząstkę na 4 części. Plastry wędzonego łososia pokrój na podłużne paski, podobnie boczek, ale ten podsmaż na oliwie tak, żeby się zrumienił. Kolejno układaj składniki na rukoli. Składniki na sos dokładnie połącz mieszadełkiem, skrop sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *