Zupa chrzanowa

IMG_3424

Jest bardzo aromatycznym wywarem, ostrym i rozgrzewającym. Wspaniale sprawdzi się zamiast tradycyjnego żuru na wielkanocnym stole podczas rodzinnego obiadu.

 

IMG_3428

 

Składniki:

  • 2 duże surowe białe kiełbasy
  • 5 łyżek chrzanu
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5–6 ziarenek czarnego pieprzu
  • ½ łyżki soli
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 2–3 łyżki śmietany 12 proc.
  • 4 jaja
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę przez ok. 20–30 minut gotuj osobno w 3 litrach wody z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. Łyżką powoli dodaj chrzan. Przez praskę przeciśnij czosnek, dodaj do reszty. Gotuj przez 5 minut. Na koniec zupę przypraw majerankiem (wystarczy około łyżeczki), sokiem z cytryny i zagęść śmietaną. Zupę podawaj w bulionówkach z pokrojoną na plasterki kiełbasą i pokrojonym jajkiem. Ozdób natką pietruszki.

2 komentarze

  • Hosting pisze:

    Zupa chrzanowa jest bardzo pozywna i zdrowa. W sam raz na jesien i zime, kiedy potrzebujemy rozgrzewajacych dan. Zupe czesto podaje sie z jajkiem lub kielbasa. Dzis proponuje inna wersje z ziemniakami i boczkiem.

  • Salatka z wyraznym smakiem chrzanu, ale dzieki pozostalym skladnikom ma tez slodki i delikatny posmak. Za oknem sroga zima wiec na obiad idealnie nadaje sie zupa meksykanska ktora jest syta i mocno rozgrzewajaca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *