Potrawka z ryżu i pieczonego łososia

IMG_3020

Lekkie, pożywne, proste i szybkie danie. Sprawdzi się i jako przystawka na zimo, i jako obiad, i jako kolacja. Mnie wyjątkowo smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem podgrzewam potrawkę na oliwie na patelni.

 

IMG_3023

 

Składniki:

  • 200 g filetu łososia
  • 1 szklanka ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1/2 żółtej papryki
  • świeże liście selera
  • sól morska z ziołami
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • musztarda delikatesowa
  • musztarda francuska
  • miód

Wykonanie:

Ryż ugotuj na sypko. Pamiętaj, by go osolić! Łososia umyj, natrzyj marynatą (wymieszaj mieszadełkiem: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej i 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę miodu; dopraw solą morską z ziołami). Rybę upiecz w piekarniku w 220 st. C (czas pieczenia ok. 20-30 min). Pokrój paprykę w drobną kostkę, posiekaj liście selera. Upieczonego łososia rozdrobnij palcami, wymieszaj z ugotowanym ryżem, papryką i selerem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *