Marchewkowe muffiny z czekoladą

IMG_1544

Podane dla dwojga na wspólnym eleganckim półmisku w płatkach róż, przy blasku świec będą idealnie dopełniały słodyczą czekolady walentynkową randkę.

 

IMG_1538

 

Składniki:

Ciasto

  • 4 jaja
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3 marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek

Polewa

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Na koniec do ciasta wsyp startą drobno marchew, sparzone rodzynki o posiekane orzechy, połącz je dokładnie z ciastem, mieszając łyżką. Przełóż ciasto łyżką do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek sufletowych lub bezpośrednio do papierowych foremek (jeśli z całości ciasta nie chcesz zrobić muffinów, resztę ciasta wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę) i piecz ok. 45 min. w temp. 180 st. C. Aby przygotować polewę, połącz wszystkie potrzebne składniki w rondelku i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Ozdób nią przestygnięte ciasto.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *