Ciasteczka czekoladowo-owsiane

IMG_0213

Na tegoroczny kiermasz szkolny i wigilię klasową Janka upiekłam ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami. Na kiermaszu sprzedały się błyskawicznie, wychowawczyni Jasia, p. Kasia, napisała mi w esemesie, że „ciasteczka zniknęły ze stołu w okamgnieniu”, także chyba ze spokojnym sumieniem mogę podawać przepis 🙂

 

IMG_0222

 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków owsianych
  • 25 g drobnych rodzynków
  • 50 g sezamu
  • czekolada wedlowska w kartoniku

Wykonanie:

W misce utrzyj mikserem masło z cukrem i jajkami na puszystą masę, przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj płatki owsiane, sezam, rodzynki, płynną czekoladę wedlowską (ile chcesz) i dokładnie wymieszaj łyżką. Na wyłożonej pergaminem blasze formuj łyżeczką okrągłe ciaseczka, ropłaszczając nałożoną porcję spodem łyżeczki. Ja najbardziej lubię takie, które po upieczeniu mają średnicę ok. 7-8 cm, nie są ani za duże, ani za małe. Podczas wypiekania masa rośnie i nieco rozlewa się na boki, dlatego surowego ciasta nakładaj czubatą łyżeczkę, a między ciasteczkami zostawiaj odstępy. Ja podczas jednego pieczenia nakładam 16 porcji. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu słodycze stwardnieją, będą kruche. Z podanej porcji wychodzi ok. 30 szt. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *