Pizza z rukolą na cieście drożdżowym

IMG_1374

Po tradycyjnych świątecznych przysmakach zatęskniłam za czymś szybszym i lżejszym. A przy okazji wykorzystałam „resztki z pańskiego stołu”. Końcówki serów, wędlin i warzyw ze świąt idealnie wpisały się w mój plan na pizzę!

 

 

IMG_1385

 

Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki (przykładowe)

  • 10–15 dag sera żółtego (ulubionego, niezbyt miękkiego)
  • parmezan
  • sos pomidorowy w kartoniku
  • 2 pieczarki
  • szynka
  • czerwona i żółta papryka
  • czarne oliwki
  • rukola
  • zioła, np. suszona bazylia lub oregano

Wykonanie:

Mąkę wsyp do sporej miski, dodaj wszystkie sypkie składniki. W letniej wodzie rozpuść drożdże i dodaj do składników w misce, wymieszaj, oddając oliwę. Wyrób ciasto ręcznie, aż stanie się jednolitą masą. Nie może być ani klejące, ani ścisłe. W razie potrzeby dosyp mąki. Odstaw na ok. 20 minut, przykrywając lnianą ściereczką. W czasie, kiedy ciasto będzie rosło, przygotuj sos pomidorowy, łącząc go z dość dużą ilością ziół. Ja dodaję jeszcze odrobinę soli. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach, pokrój wędlinę na plastry lub w kostkę, umyj pieczarki i paprykę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dowolną grubość i dowolny kształt, zawiń na rogach. Ja piekę pizzę na blasze z piekarnika, dlatego zwykle moja pizza jest prostokątna, poza tym jest jej więcej 😉 Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj sosem, porozkładaj przygotowane dodatki. Posyp drobno startym parmezanem. Piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 miut. Wyjmij z pieca, porozkładaj na całości rukolę i pokrój. Buon appetito!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *