Zupa dyniowo-pomidorowa

IMG_9559

Okres jesieni to prawdziwy raj dla miłośników dyń. Korzystam z tego dobrodziejstwa. Na jesienne chłody, na wilczy apetyt i na zdrowie!

Składniki (dla 4 osób):

  • dynia (ok. 1–1,5 kg)
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • woda lub bulion
  • bazylia
  • sól, słodka papryka, curry, chilli

Przygotowanie:

Dynię obierz ze skóry, wydrąż wewnętrzną część z pestkami, umyj i pokrój na kawałki. Pomidory umyj, przekrój i usuń twardą część ze środka, podziel na ćwiartki. Obierz czosnek, przekrój ząbki na pół. Na brytfannę skropioną 2–3 łyżkami oleju włóż kolejno wszystkie składniki, przykryj folią aluminiową i zapiecz do miękkości w temp. 180 st. C (ok. 20 min). Przełóż zawartość brytfanny do garnka, dolej wody (lub bulionu) – tyle, by nie zakrywała warzyw. Gotuj, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut. Blendereem zmiksuj dokładnie wszystkie składniki, doprawiając do smaku solą i innymi przyprawami, jeśli chcesz, by miała wyrazistszy ostrzejszy smak. Podawaj w miseczkach, dodając kleks śmietany albo groszek ptysiowy (dla mnie najlepszy jest z Lidla, o delikatnym posmaku cebulowym, dosyć twardy, nie rozmięka za szybko w zupie) lub posypując parmezanem. Wierzch przystrój całymi lub posiekanymi listkami świeżej bazylii.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *