Biszkopt z galaretką i brzoskwiniami

IMG_2856

Zostały białka z czterech jaj, wykorzystam je do… dietetycznego biszkoptu bez tłuszczu. Tym razem urozmaicę go owocami i galaretką. Będzie i ładnie wyglądał, i lepiej smakował. Do dzieła!

Składniki:

  • 4 białka
  • 4 całe jaka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 galaretka, np. agrestowa
  • owoce, np. 2 świeże brzoskwienie

Całe jaja i pozostałe białka ubij z cukrem, a następnie stopniowo przez sito dodawaj inne sypkie składniki. Wymieszaj mikserem na pusztystą masę. Piecz na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut. Wystudź. W czasie, gdy ciasto się piecze, rozpuść galaretkę. Przestudzoną i już tężejącą wlej na ostygłe ciasto. Włóż do lodówki na ok. 15 minut, po czym porozkładaj plasterki owoców i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *