Sałatka śledziowa z serem i suszonymi pomidorami

IMG_9519

Nie wyobrażam sobie wigilii bez śledzi na stole. Ten przepis z matiasami w roli głównej pozwala jednak na nowo odkryć przyjemność jedzenia tej polskiej ryby.

 

Składniki:

  • 3 sporej wielkości śledzie matiasy
  • 50 dag żółtego sera (ostrzejszego)
  • pół krążka miękkiego sera pleśniowego
  • 4-5 korniszonów
  • 4 suszone pomidory (nie z zalewy!)
  • 3 jajka
  • 1 spora cebula
  • majonez
  • keczup
  • musztarda delikatesowa
  • musztarda francuska
  • pieprz czarny

 

Wykonanie: Śledzie namocz w wodzie przez godzinę, następnie osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotuj, posiekaj, korniszony i suszone pomidory oraz cebulę także pokrój. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Sałatkę możesz podać na dwa sposoby. Pierwszy: ułóż w szklanej przezroczystej misce warstwowo, na przemian, np. najpierw kawałki śledzi doprawione pieprzem, potem kolejno: cebulkę, starty ser żółty, korniszony, posiekane jajka, kolejną warstwę matiasów doprawioną pieprzem, i znów cebulę, ser żółty, teraz suszone pomidory, pokrojony ser pleśniowy i na wierzch śledzie posypane pieprzem i resztką cebuli, udekorowane kawałkami suszonych pomidorów. Sałatkę polej sosem przygotowanym z połączonego majonezu i jogurtu naturalnego w proporcjach 2:1, z łyżką keczupu, łyżeczką musztardy delikatesowej i łyżeczką musztardy francuskiej. Drugi: zmieszaj ze sobą wszystkie pokrojone składniki sałatki i połącz sosem. Oba sposoby podania gwarantują jednakową niezwykłą przyjemność smakową!

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *