Tym razem nasz ulubiony rodzinny tort (ta wersja specjalnie dla mojego ukochanego męża z okazji urodzin) w innym wydaniu, wzbogacona polewą z gruszek. Smakuje pioruńsko dobrze, wygląda niebiańsko!
Składniki:
Blat bezowy
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 g słodkiej śmietany 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- otarta skórka z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- konfitura z czarnej porzeczki, malin lub inna ulubiona (najlepiej kwaskowa, by przełamywała słodycz bez), może być też masa kajmakowa (puszkę słodkiego mleka skondensowanego gotuj w garnku przez 3-4 godziny)
Polewa
1 duża gruszka (w tym przypadku Konferencja)
Przygotowanie
Białka ubij ze szczyptą soli, dosypując stopniowo cukier puder. Piana musi być sztywna i kremowa. Wyłóż dwie blachy z piekarnika pergaminem do pieczenia, a na nich uformuj łyżką ubitą pianę w dwa okręgi o średnicy ok. 25 cm. Ilość masy na obu blachach musi być taka sama, by blaty tortu były jednakowej wielkości. Teraz wstaw blachy do piekarnika nagrzanego do 130 st. C i piecz przez ok. 2-3 godziny, aż do wysuszenia. Bezy będą gotowe, kiedy łopatką będzie można odkleić spód od papieru. Wtedy wyjmij blachy i ostódź blaty.
Teraz pora na przygotowanie kremu. W misce zmiksuj serek mascarpone z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubij śmietanę i przełóż do serka. Delikatnie połącz składniki łyżką.
Ostudzony blat bezowy połóż na paterze, rozsmaruj na nim krem. Umyte i osuszone wcześniej owoce (borówki, poziomki, maliny) porozkładaj równomiernie na kremie, pamiętaj o brzegach, gdy owoce będą na nich poukładane, z boku tort będzie bardziej kolorowy i okazały. Przykryj drugim bletem bezowym. Teraz gruszkę zmiksuj blenderem, możesz dodać odrobinę cukru pudru. Polewaj musem dopiero pokrojone kawałki. Tort świetnie smakuje z mocną kawą lub gorzką herbatą. Idealny na popołudniowy niedzielny deser.